Arhiv 2017/2018


 


 

PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu se je tudi naš vrtec pridružil projektu Zdravje v vrtcu, katerega organizator je NIJZ. Projekt je izvajalo 6 skupin vrtca - kaj točno so počeli, si lahko preberete v spodnjih poročilih.

 

Mateja Matjašič Pevec,
koordinatorka projekta v Vrtcu Gorišnica

[prenos] 3.8 MB Sončki-Tanja Majerič
[prenos] 2.6 MB Mehurčki-Andreja Fekonja
[prenos] 1.6 MB Lunice-Valentina Šoštarič
[prenos] 3.1 MB Kapljice-Sandra Prapotnik
[prenos] 5.6 MB Oblački-Lidija Domajnko

 


 

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA V SKUPINI ŠKRATI

Šolsko leto 2017/2018 smo v skupini Škrati zaključili s popoldanskim druženjem otrok in staršev. V torek, 12. 6. 2018, smo se ob 17. uri zbrali pred našim vrtcem. Vsi smo bili opremljeni kot pravi pohodniki. V velikem številu smo se odpravili proti Dominkovi domačiji. Pot do cilja je bila sproščena. Slišal se je smeh in tudi zapeli smo. Na cilju smo si najprej ogledali znamenitosti na domačiji. Otroci so na zelenici pred domačijo zapeli, zaplesali in pokazali, kaj vse smo se v vrtcu naučili. Z nami so zaplesali tudi starši. Otroci so v spomin na prvo leto bivanja v vrtcu prejeli darilca. Sledila je malica iz nahrbtnika in sproščeni klepet. Prijetno druženje smo hitro zaključili, saj so nas začeli preganjati temni oblaki, nas pa je čakala še pot nazaj do vrtca.

 

Nevenka Maltarič, Zdenka Bromše, Marjana Belšak

 


 

OB DNEVU ZEMLJE
V zadnjem tednu aprila smo v vrtcu Gorišnica poskrbeli za aktivnosti ob dnevu Zemlje, s katerimi smo se spomnili, kako bolje skrbeti za naš planet.
Ob tej priložnosti smo si ogledali predstavo gledališča Kukuc z naslovom Karlo – najslajši korenček. Nato smo ustvarjali na temo Zemlja in narava ter izdelke razstavili v avli vrtca. Da bi bila okolica vrtca čista in urejena, smo vse skupine organizirale in izvedle čistilno akcijo. Nabralo se je nekaj polnih vreč smeti, ki smo jih ločili v ustrezne zabojnike.
Vsaka skupina pa je tudi zasadila svojo rožo, ki jo bo skrbno zalivala in negovala. Tudi jagode smo zasadili in komaj čakamo, da dozorijo, da se bomo ob igri posladkali s sadeži, ki bodo zrastli pri našem vrtcu.

 

Sandra Prapotnik in Nataša Žnidarič

 


 

DAN ŠOLE

V petek, 6. 4. 2018, smo imeli v skupinah Lunice, Oblački, Balončki, Sončki, Kapljice, Mavrice in Zvezdice športni dan v okviru dneva šole in vrtca. Odpravili smo se na stadion, kjer so bile pripravljene postaje z različnimi nalogami. Otroci so se preizkusili na poligonih z obroči, stožci, padalom … Igrali smo rajalni igri gnilo jajce in bela bela lilija. Vse je potekalo v sproščenem vzdušju ob glasbi. Otroci iz skupin Mehurčki in Škrati pa so bili športno aktivni na igrišču vrtca in terasi igralnice, kasneje so se nam pridružili na stadionu. Po končanih dejavnostih smo se odpravili do vrtca, kjer smo si postregli s slastnimi čokoladnimi palačinkami.

 

Valentina Šoštarič

 


 

KO BOM VELIK, BOM … ‒ osrednja prireditev vrtca Gorišnica
Mesec marec je za naš vrtec težko pričakovan in precej aktiven, saj se v tem času pripravljamo na našo osrednjo prireditev. V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da se podrobneje seznanimo s poklici. Tako smo za osrednjo prireditev vrtca izbrali naslov »Ko bom velik, bom …«. Z otroki smo na to temo zastavili in izvedli nekaj aktivnosti, tako da so se podrobneje seznanili z izbrano tematiko. Zastavljene aktivnosti smo podrobneje izvajali že v začetku marca. Tako so otroci spoznali, kaj bi lahko postali in kakšen poklic bi lahko opravljali. Pogovarjali smo se tudi o poklicih njihovih staršev ipd. Z otroki smo pripravili sceno za prireditev. Pri pripravi so sodelovale vse skupine drugega starostnega obdobja. Otroci so na velik format s poljubno tehniko skupinsko ustvarili likovno delo za izbran poklic.
Vsaka vrtčevska skupina si je izbrala poklic, ki so ga želeli predstaviti. Vzgojiteljice so skupaj z otroki izdelale rekvizite in si zamislile plesno točko. Vse plesne točke smo vpeli v zgodbo pogovora med dedkom in vnukom. Dedek je vnuka poučeval, kaj bi lahko postal, kakšen namen ima delo itd. Vnuk ob koncu predstavljenih poklicev še zmeraj ni natančno vedel, kakšen poklic bi zase izbral, a je doumel, kaj bo v življenju delal in čemu.
Otroci so skupaj z vzgojiteljicami predstavili poklic kuharja, zidarja, kmetovalca, glasbenika in plesalk, kemika, športnika, zdravnika, vrtnarja ter pilota in stevardes. Našo prireditev so popestrili še učenci šolskega benda in orkestra Juventus corde pod vodstvom učitelja Boštjana Rihtarja.
Ob koncu prireditve smo vsi zapeli skupno pesem Cicibani, avtorja Tomaža Habeta.
Upamo, da nam je prireditev uspela in vam prijetno polepšala 22. marec 2018.

 

Lidija Domanjko in Tanja Majerič

 


 

KARNEVALSKO RAJANJE 2018
Na pustni ponedeljek, 12. 02. 2018, smo Balončki in Oblački načrtovali udeležbo na otroški pustni povorki na Ptuju. Ker kurent očitno zime še ni pregnal, nam jo je zagodel sneg, zato je bila povorka odpovedana. Kljub temu pa so organizatorji iz Vrtca Ptuj poskrbeli za veselo pustno rajanje in druženje v karnevalski dvorani.
Z otroki smo se namaskirali v skupinsko masko žabe in muhe. Skupina Oblački se je oblekla v žabe, Balončki pa v muhe. Ker smo odhod malo zamaknili, so bili otroci že malo nestrpni. Okrog pol enajste ure smo se z avtobusom odpravili na Ptuj. Vse skupine so se pokazale na odru, kjer so prebrali njihove predstavitve. Pustnega rajanja se je udeležilo nekaj več kot dvajset skupin, ki so bile oblečene v najrazličnejše kostume. Po predstavitvi je sledilo veliko rajanje ob animaciji klovnes. Pri rajanju sta se nam pridružili maskoti Viki in Miki miška, ki sta z otroki veselo zaplesala in se fotografirala. Otroci so se tudi okrepčali in posladkali. Imeli so še možnost pobliže spoznati etnografske maske pokače, vile in kurente, ki so se nam predstavili in opisali svoje poslanstvo.
Otroci so bili nad pustnim rajanjem zelo navdušeni in so se v karnevalski dvorani veselo zabavali. Proti vrtcu smo se odpravili polni novih vtisov in doživetij.

 

Lidija Domanjko

 


 

PUSTOVANJE V VRTCU

V času od 9. 2. do 13. 2. 2018 smo na ravni celotnega vrtca organizirali pustne dejavnosti.

V petek, 9. 2. 2018, smo si v vseh igralnicah pripravili pustne ustvarjalne delavnice, na katerih smo ustvarjali različne maske ‒ klovne, pustna očala, klobučke. Te smo nato razstavili na hodnikih, da bi z njimi polepšali vrtec v pustnem času.

V ponedeljek, 12. 2. 2018, smo se namaskirali in v večnamenskem prostoru skupaj pričakali naše goste. Tokrat so nas obiskali Hugoji in Cigejnčeki iz Moškanjcev, Zlate kolajne iz Male vasi, kurent v spremstvu hudička iz Placerovcev ter Beneški maski iz daljne Italije. V prijetnem, veselem in sproščenem vzdušju smo nadaljevali s pustnim rajanjem ob glasbi, skupini Oblačkov in Balončkov pa sta se odpeljali na veliko pustno povorko vrtcev na Ptuj.

Na pustni torek smo se pustno našemljeni najprej fotografirali. Povorka veselih maškar je na žalost zaradi močnega sneženja odpadla, zato smo si rajanje za naše najmlajše skupine pripravili v vrtcu, starejše skupine pa so odšle na rajanje v šolsko telovadnico, kjer so se družili s šolarji.

 

Metka Zavratnik in Tanja Majerič

 


 

VESELI DECEMBER V VRTCU GORIŠNICA
V sklopu veselega decembra smo na ravni celotnega vrtca organizirali različne dejavnosti, ki so popestrile naš vsakdan. V ponedeljek, 18. 12. 2017, smo izvedli ustvarjalne delavnice. Izdelovalni smo okraske za smreko in pekli piškote. V torek, 19. 12. 2017, smo se zbrali v večnamenskem prostoru vrtca, kjer smo si najprej ogledali predstavo Medvedja simfonija, potem pa je sledilo rajanje ob animaciji gledališča Kukuc. V sredo, 20. 12. 2017, smo imeli samopostrežni zajtrk v večnamenskem prostoru vrtca. Kuharji so se zelo potrudili in pripravili različne jedi, ki so si jih otroci sami izbrali in tudi postregli. Pri manjših otrocih so pomagale vzgojiteljice, ostali pa so si hrano sami postregli in odnesli v igralnice. Otroci so bili navdušeni, saj so lahko izbirali, kaj bodo ta dan jedli. Po zajtrku smo krasili smreko. V večnamenskem prostoru so se najprej zbrali otroci prvega starostnega obdobja. Vsak otrok je obesil svoj okrasek na smreko, nato pa je sledilo rajanje okrog okrašene smreke. Kasneje so se ob smreki družili in rajali še otroci drugega starostnega obdobja. V četrtek, 21. 12. 2017, so se otroci zbrali v večnamenskem prostoru in pričakali Božička. Z njim so se pogovarjali, mu prepevali pesmice in zaplesali ob praznični glasbi. Otroci so bili prihoda Božička zelo veseli in so uživali v njegovi družbi. Najbolj so se razveselili njegovih daril, ki so jih kasneje odprli v svojih igralnicah.
Otroci so uživali v dejavnostih in zabavi, ki je popestrila ta prednovoletni čas.

 

Andreja Fekonja in Lara Šacer

 


 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku smo v sredo, 15. 11. 2017, otrokom v večnamenskem prostoru vrtca pripravili kino predstavo z naslovom Ostal bom zdrav. Za vstop v »kino dvorano« je vsak otrok izdelal svojo kino vstopnico. V zameno za vstopnico so otroci namesto kokic dobili suhe krhlje jabolk in suhe slive, s katerimi so se sladkali ob gledanju risanke.
16. 11. je mednarodni dan strpnosti, ki smo ga tudi v našem vrtcu obeležili s pogovorom ter s poslušanjem in ogledom pravljice o Pepelki. Skozi pogovor o pravljici smo otrokom približali pojem strpnost, ki je zelo pomembna za naše dobro počutje, sodelovanje in srečo. Da bomo stopali na pot strpnosti kot Pepelka in princ, smo izdelali plakate z odtisi otroških nog.
V petek 17. 11. pa je po vrtcu odmevala pesem Čebelar, ki je naznanjala prihod čebelarjev. Po tradicionalnem slovenskem zajtrku so nas kot vsako leto razveselili s svojo dobro voljo, lepimi besedami in podarjenim medom.

 

Sandra Prapotnik

 


 

OGLED RAZSTAVE MALIH PASEMSKIH ŽIVALI

V četrtek, 26. 10. 2017, smo se Balončki in Oblački odpravili v Ormož na ogled razstave malih pasemskih živali. Vožnja z avtobusom je bila za nekatere otroke pravo doživetje, saj so se peljali prvič. Ogledali smo si več kot 850 živali, in sicer golobe, zajce, kokoši, fazane, papige, purane, pajke, največjo pozornost pa je zagotovo pritegnila kača. Otroci so si jo brez strahu ovili okrog vratu, nekateri so jo držali v rokah ali so jo samo pobožali. Po razstavi smo se odpravili proti Ormoškemu gradu, kjer smo si na grajskem dvorišču ogledali vodnjak. Izlet smo zaključili v parku, kjer so otroci lahko preizkusili nova igrala. Vožnja proti vrtcu je bila obarvana s pripovedovanjem vtisov z razstave in s prepevanjem veselih pesmi.

 

Petra Šegula, Lidija Domanjko


 

[prenos] 0.6 MB Kostanjev piknik

 


 

JESENSKI KROS

V našem vrtcu vsako leto organiziramo jesenski in spomladanski kros, na katerem se zberejo vse skupine. Tako je bilo tudi letos. V sredo, 11. 10. 2017, smo se zbrali na igrišču. Vsaka skupina se je skupaj z vzgojiteljicami dobro ogrela in pripravila na tek. Otroci so tekli po skupinah, izjema sta bili najstarejši skupini, kjer so deklice in dečki tekli ločeno. Vsaka vzgojiteljica je za otroke pripravila medalje, tako da so bili vsi zmagovalci.
Na kros smo povabili tudi starše, ki so navijali in nas spodbujali na poti do cilja.

 

Nuša Maltarič

 


 

TEDEN OTROKA

Prvi teden v oktobru smo v vrtcu Gorišnica obeležili teden otroka, skozi katerega nas je vodila misel Povabimo sonce v šolo. Vsak dan smo izvajali različne dejavnosti. V ponedeljek so se vse skupine odpravile do gozda, kjer so imeli gozdne delavnice. Otroci v gozdu niso krepili samo znanja s področja narave, ampak so na najboljši možni način razvijali tudi svoje individualne sposobnosti in kot skupina razvijali socialno mrežo. V torek so potekale likovne delavnice na temo Sonce v otroški risbi. Izdelke smo razstavili na tržnici pred občino Gorišnica, kjer so si jih lahko ogledali tudi ostali krajani, starši in mimoidoči. V sredo nas je obiskala Tetka jesen, ki je otroke razveselila z jesenskimi pesmicami in ugankami. Ta dan smo iz jesenskih plodov oblikovali Tetko jesen, ki vsak dan pozdravlja otroke pred vhodom vrtca. V četrtek je po vrtcu zadišalo, saj smo v vseh skupinah pekli s pomočjo staršev, babic in dedkov. Vse sladice smo razstavili pred vrtcem in se po kosilu z njimi posladkali. Teden otroka smo v petek zaključili z glasbo, saj se je prepevalo, plesalo in igralo na instrumente po metodi Willems. Povabilo soncu, da se nam v vrtcu pridruži, je vsem otrokom pustilo spomin na teden, obarvan s soncem.

 

Petra Šegula in Valentina Šoštarič