Arhiv 2015/2016


ZAKLJUČNI IZLET VRTCA GORIŠNICA

Zaključilo se je še eno šolsko leto, zato smo se z otroki in njihovimi starši, 18. 6. 2016, odpravili na pohod od Treh kraljev do Osankarice.
Zjutraj smo se zbrali pred Osnovno šolo Gorišnica, kjer smo preverili prisotnost in v prijetnem vzdušju počakali na prihod avtobusov. Vožnja z avtobusom je bila za marsikaterega otroka posebno in razburljivo doživetje, saj je bila to njegova prva vožnja z avtobusom.
Ko smo prispeli na parkirišče pri Treh kraljih smo se napotili do bližnje jase, kjer smo se malo okrepčali in pripravili za na pot. Pot se je najprej strmo vzpenjala po smučarski progi smučišča Trije kralji, nato se je nadaljevala po gozdu in nas pripeljala do Črnega jezera ter od tukaj naprej po močvirnatem gozdu, kjer so nam pot po suhem omogočili manjši leseni mostički. Med potjo smo imeli možnost hoje po krožni učni poti in že smo prispeli do stopnic, ki so se strmo spuščale do parkirišča pod Domom na Osankarici.
Pri Domu na Osankarici smo se spočili in okrepčali. Sledile so družabne igre na gozdni jasi nad domom. Pomerili smo se v vožnji z lesenimi smučmi, z nošnjo otrok štuporamo, skakanjem v vrečah in vlečenjem vrvi. Med igrami smo se prav prijetno sprostili in nasmejali.
Zadovoljni in polni prijetnih vtisov smo se v popoldanskih urah odpravili domov.

 

Aleksandra Bračič Emeršič


 

MINI MATURANTJE IN SLOVO OD VRTCA

MI SMO MINIMATURANTI,
V ŠOLO BOMO KMALU ŠLI,
PRIDNO BOMO SE UČILI,
DA ENA IN DVA JE TRI.
ZA NAS SE IGRA JE KONČALA HEJ, HEJ, HEJ,
ŠOLA NAM BO DELO DALA HEJ, HEJ, HEJ,
A PRAV NIČ SE NE BOJIMO HEJ, HEJ, HEJ,
ŠOLE VSI SE VESELIMO HEJ, HEJ, HEJ…

…si je konec letošnjega junija prepevalo 37 mini maturantov. Jeseni bodo prestopili prag šole, vrtec pa bo ostal le še spomin. Zajeten del napornega treninga, s katerim smo strokovne delavke vrtca Gorišnica v preteklih letih otroke pripravljale na življenjski tek, je za nami. Pred njimi je odprta nova pot in start v samostojno življenje.
Ob tej pomembni prelomnici smo za naše mini maturante pripravili prav posebne dni. Najbolj pomemben je bil obisk pri županu, gospodu Jožefu Kokotu, ki je za otroke pripravil kratek nagovor ter jih bogato obdaril s sadjem, sokovi in sladkarijami. Izvedli smo pohod po Gorišnici, v mini maturantskih majicah, kapah in piščalkah, ki nam jih je prav tako priskrbela občina Gorišnica, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Otroci so piskali in vriskali ter naznanjali, da pokončno in ponosno vstopajo v svet. Za dobro sodelovanje in spodbude smo se zahvalili tudi ravnatelju, gospodu Milanu Šilaku in staršem. Za otroke iz skupin »Oblački« in »Balončki« smo skupaj s skavti izvedli taborjenje. Za konec so se mimi maturantje z deteljicami za srečo, ki so jih podarili pomočnici ravnatelja v vrtcu, gospe Editi Kovač, pomočnici ravnatelja v šoli, gospe Klementini Lindič, vzgojiteljicam in pomočnicam vzgojiteljic, zahvalili in poslovili s kratkim nastopom.
V upanju, da je vrtec pustil pozitiven pečat v življenju vsakega izmed otrok, ki bo jeseni zakorakal v šolo, jim sporočamo, da naj odjadrajo stran od varnih pristanov ter ujamejo veter v svoja jadra. Naj raziskujejo, sanjajo, naj bodo ustvarjalni in dejavni. Predvsem pa odločni in pozitivni. Pa srečno na vaši poti, dragi mini maturantje!

 

Valerija Vnuk Tušak


 

TABORJENJE V VRTCU GORIŠNICA
Drugi, sedaj že tradicionalni tabor na dvorišču vrtca Gorišnica, smo skupaj s skavti izvedle strokovne delavke vrtca Gorišnica. Tabora se je udeležilo 35 otrok iz skupin »Oblački« in »Balončki«. Za otroke je prav posebno doživetje dva dni nepretrgoma preživeti v vrtcu, predvsem pa noč v šotoru.
Otroci so z nestrpnostjo pričakovali, kaj vse se bo dogajalo. In res. Bogat izbor posebnih dejavnosti se je odvijal skozi dan v igralnici in na prostem, v popoldanskih urah pa so nas že pričakali skavti, ki so postavili šotore, povedali, kdo in kaj so ter nas povabili na lov za zakladom. Dobro skrit zaklad smo seveda našli, zraven pa se naučili marsikaj pomembnega za življenje. Sledili smo namreč posebnim znamenjem, ki so nas pripeljale do zaklada, s katerim smo se posladkali. V vrtcu so nas potem že čakale palačinke, mladi nadobudneži pa so neučakano čakali večera, saj so takrat skavti s svojo kitaro in smešnimi pesmimi, dodobra popestrili dogajanje. Otroci so peli in se veselili, zatem pa ob tabornem ognju pekli še penice, jabolka in hrenovke. Aktivnosti so se z različnimi igrami zavlekle pozno v noč, pripraviti pa je bilo potrebno tudi spalno vrečo in stvari za spanje. Ko si prvič na taborjenju in stran od doma, verjemite, da to početje ni lahko. Noč pod zvezdami, pravzaprav v šotoru, smo otrokom krajšale vzgojiteljice: Nataša Žnidarič, Darinka Kokol, Nuša Maltarič, Metka Zavratnik in Valerija Vnuk Tušak. Zjutraj ob petih smo se že zopet smejali ter se pripravljali na naporen dan – pred nami so bili namreč mini maturanti, obisk pri gospodu županu in pohod po Gorišnici. Utrujeni, pa vendar bogatejši za nepozabno izkušnjo, so ta dan ob prihodu staršev otroci še posebej veselo skočili v njihov objem.
Taborjenje je bilo čudovito, prav posebno doživetje in edinstvena izkušnja. Otroci jo bodo zagotovo še dolgo hranili v spominu.

 

Valerija Vnuk Tušak in Nataša Žnidarič


 

[prenos] 2.6 MB Dan zemlje

Med 18. in 22. aprilom smo v vrtcu Gorišnica obeležili Dan zemlje.

Izbrali smo različne aktivnosti, in sicer smo obiskali gozd, polje, potok in ribnik.

 


OSREDNJA PROSLAVA VRTCA GORIŠNICA Z NASLOVOM OTROŠKA IGRA, PESEM IN PLES NEKOČ
V vrtcu Gorišnica smo se odločili, da bomo skozi celo šolsko leto dajali poudarek na otroški igri, pesmih in plesu, kar so nekoč poznali naši dedki in babice. V torek, 22. 03. 2016, smo s tem namenom pripravili prireditev, na kateri so se predstavile vse skupine vrtca, folklorna skupina vrtca Gorišnica in gostujoča otroška folklorna skupina KD Podgorci. Prireditev nam je zelo dobro uspela in veseli smo, da so otroci uživali pri poustvarjanju kulturne dediščine naših prednikov.
Zelo je pomembno, da se otroci seznanijo z otroškim slovenskim plesnim izročilom, ki zajema rajalne igre, otroške plese, prilagojene otroške in odrasle plese, ki jih otroci pogosto spremljajo s petjem pa tudi z zvočili. Otroci s spoznavanjem ljudskih plesov razvijajo svoje ustvarjalne sposobnosti, hkrati se na neposreden način srečujejo s kulturo bivanja svojih prednikov. Zaradi tega je vredno, da ljudsko plesno izročilo kot posebno vrednoto spoznajo tudi otroci v vrtcu.

 

Andreja Fekonja in Simona Žnidarič Tomažič


 

 

 

   8. april

 

          DAN ŠOLE

 


 

MEDGENERACIJSKO SREČANJE V SKUPINI LUNIC

V mesecu marcu se pogovarjamo in spoznavamo življenje nekoč. Zato smo ob tej priložnosti organizirali srečanje z babicami in prababicami otrok. V četrtek, 10. 3. 2016, smo izvedli delavnice, na katerih so otroci skupaj s svojimi babicami in prababicami izdelovali punčke iz cunj. Prav vsi so bili zelo ustvarjalni, saj smo izdelali 15 punčk. Pripravili smo tudi krajši program. Otroci so se predstavili s petjem, deklamiranjem in igro. Zapeli smo ljudsko pesem Dere sen jas mali bija in povabili babice ter prababice, da so zapele z nami. Naše gostje pa so nam povedale, kako so se igrali nekoč, ko še ni bilo igrač, kot jih poznamo danes. Otroci so z zanimanjem poslušali in postavljali vprašanja. Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju.
Spoštovane babice in prababice, hvala Vam, da ste se odzvale povabilu in nam polepšale dan.


Andreja Fekonja in Aleksandra Sok


 

 

 

 

 

          Teden pusta

 

                       v Vrtcu Gorišnica

 

 


 

V četrtek, 28. 1. 2016, smo v skupini Kapljice izvedli medgeneracijsko srečanje, kjer smo izdelovali ˝duhca˝. Otroci so v vrtec povabili svoje babice in prababice. Srečanja, ki je potekalo v pozitivnem vzdušju, se je udeležilo 12 babic in prababic. Pokazale so veliko ročnih spretnosti pri nastajanju različnih rož in verig iz krep papirja. Pri tem pa so jim pomagali njihovi vnuki in pravnuki. Otroci so še izvedeli, kako so se nekoč pripravljali na pust in v kaj so se našemili. Na koncu so zapeli še nekaj pesmic in se posladkali.

Barbara Šumenjak


 

OBISK BOŽIČKA

V četrtek, 17. 12. 2015, je vse otroke iz občine Gorišnica obiskal Božiček. Povabil jih je v kulturno dvorano, kjer so si otroci najprej ogledali dramatizacijo Mojca pokrajculja, ki so jo pripravile vzgojiteljice iz vrtca Gorišnica. Za vse otroke je Božiček pripravil lepa darila, s katerimi je vsakega posebej obdaril. Otroci so s srečanja odšli veseli in nasmejani z obljubo, da se naslednje leto spet srečajo s tem dobrim možem z dolgo belo brado in v rdeči obleki.

Tanja Majerič in Lidija Domanjko


 

VESELI DECEMBER
V sklopu prazničnega decembra smo na ravni celotnega vrtca organizirali dejavnosti na to temo. V sredo, 16. 12. 2015, smo si najprej ogledali lutkovno predstavo z naslovom »Zlati zvonček«. V četrtek in petek smo vsi v svojih igralnicah izdelovali eko okraske za okrasitev eko smreke. Okraševanje je potekalo v ponedeljek, 21. 12. 2015, v večnamenskem prostoru, kjer so se najprej zbrali otroci prvega starostnega obdobja. Na izrezljano eko smreko je vsak otrok obesil svoj okrasek. Kasneje so se ob smreki družili še otroci drugega starostnega obdobja. Vsi so ob okrašeni smreki tudi zaplesali in rajali. V torek, 22. 12. 2015, so se vsi otroci zbrali v večnamenskem prostoru in pričakali Božička. Ta se je k nam pripeljal na velikih saneh, na katerih je bilo tudi veliko daril za vse otroke. Z Božičkom so se otroci pogovarjali, mu prepevali pesmice, deklamirali deklamacije in z njim zaplesali ob praznični glasbi. Otroci so bili ob prihodu Božička zelo veseli in so uživali v njegovi družbi. Praznične dni smo sklenili s skupnim igralnim dnevom, ki smo ga pripravili na hodnikih vrtca. Praznične dejavnosti so minile v prijetnem vzdušju.

 

Tanja Majerič in Lidija Domanjko


 

DECEMBRSKO DRUŽENJE S STARŠI

V sredo, 9.12.2015, smo povabili starše na naše popoldansko druženje, kjer smo pripravili najprej krajši nastop, nato pa še delavnico, kjer smo izdelovali okraske za našo smrečico in jo tudi skupaj okrasili. Staršem smo se predstavili z pesmicami, deklamacijami, plesom ter dramatizacijo Pod medvedovim dežnikom. Skupno srečanje je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju.

Vzgojiteljici Tanja in Metka


 

   

 

    

        Sneguljčica

 

                    in sedem palčkov


 

December je sam po sebi vesel mesec, poln pričakovanj in lepih mislih ter primeren za prijetna druženja. Tako smo se v torek, 15. 12. 2015, v skupini Kapljice družili otroci s starši in vzgojiteljici. Otroci so najprej staršem predstavili pesmice, deklamacije in ples. Za nekatere je bil to prvi nastop, ki so ga odlično izpeljali kljub temu da je bila prisotna trema. Po nastopu so potekale delavnice, kjer so si otroci skupaj s starši izdelali praznični okrasek. Delavnice so potekale v prijetnem prazničnem vzdušju. Na koncu smo bili vsi skupaj zadovoljni z našimi izdelki in nastopom otrok.

 

Marinka in Barbara


 

[prenos] 0.3 MB Skupno srečanje s starši skupine Zvezdice

 

V prazničnem decembru v vrtcu pripravljamo že tradicionalne delavnice, na katerih otroci, starši, bratci, sestrice in vzgojiteljice ustvarjamo okraske, venčke in voščilnice, ki nas v mislih popeljejo v novoletni čas. V skupini Mehurčkov smo v torek, 8. 12. 2015, v ustvarjalnem in prijetnem vzdušju skupaj s starši in otroki preživeli prijeten popoldan. Ob toplem čaju in piškotih ter ob pogovoru o počutju naših malčkov v vrtcu so pod spretnimi prsti staršev nastajali snežaki.

 

Nevenka in Simona

[prenos] 0.3 MB Slike z delavnice

 

 

 

 

                  Škratove lučke


 

 

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

v Vrtcu Gorišnica

 


 

Kostanjev piknik na igrišču Vrtca Gorišnica

Četrtek, 22. 10. 2015 ob 16. uri

Pa smo ga dočakali ... Čeprav nam je nagajal veter, smo se otroci, starši ter vzgojiteljice Vrtca Gorišnica zbrali na tradicionalnem kostanjevem pikniku. Po pečenih kostanjih je zadišalo že ob prihodu otrok in staršev. Za to gre posebna zahvala gospodu hišniku, saj si je vzel čas in spekel prve kostanje za dobrodošlico. Vzgojiteljice so poskrbele za sočna jabolka, tudi drugih dobrot ni manjkalo. Prijetno druženje smo popestrili z glasbo. Obiskala nas je tudi gospodična Sara Ferčič, ki je poskrbela za presenečenje. Otrokom je namreč spretno poslikavala njihova lička.
Otroci so premagovali ovire na pripravljenem poligonu in se sproščeno igrali na igralih.
Starši in vzgojiteljice so lahko sproščeno poklepetali. Po končanem pikniku smo prišli do spoznanja, da so skupna druženja v sproščenem vzdušju pomembna za medsebojne odnose v družbi in da je prav, da se naslednjo jesen ponovno zberemo. Piknik je bil s strani staršev in otrok kljub nekoliko hladnemu vremenu dobro obiskan, oboji so tudi uživali v druženju.

 

Bojana Šober in Nevenka Maltarič


 

 

 

    Teden otroka v Vrtcu Gorišnica