Arhiv 2014/2015


Taborjenje v vrtcu Gorišnica

V četrtek, 18. 06. 2015, smo v vrtcu Gorišnica organizirali tabor za predšolske otroke. Tabora se je udeležilo 33 otrok, 5 vzgojiteljic, 8 skavtov. Najprej smo skupaj postavili šotor, nato pa so se nam skavti predstavili in povedali, kdo so in kaj počnejo. Skavt Peter, ki se tabora ni mogel udeležiti, je za nas pripravil zaklad. Dobili smo navodila in se odpravili na pot, da bi ga poiskali. Po poti smo morali upoštevati znake, dobro gledati naokrog in rešiti različne naloge. Otroci so zelo uživali, sodelovali in skriti zaklad našli v gozdu. Vrnili smo se pred vrtec, kjer so nas že čakali postavljeni šotori. Sledilo je petje pesmic. Naučili smo se nekaj bansov, ki so nam jih predstavili skavti. Kot se za tabornike spodobi, smo zakurili tudi taborniški ogenj. Otroci so dobili palice in si nanje nataknili Munchmallow, jabolka ali kruh ter si jih sami popekli in nato pojedli. Nato smo posedeli ob ognju ter prepevali ob spremljavi kitare. Zvečerilo se je in sledil je čas za spanje. Skavti so se poslovili, mi pa smo se pripravili na spanje. Otroci so z veseljem in polni adrenalina zlezli v svoje spalne vreče ter se pripravili na spanje v šotoru. Tako se je naše prvo taborjenje pred vrtcem počasi izteklo. Otroci so z nasmehom na obrazu zaspali. Zjutraj pa so se polni energije podali novim dogodivščinam naproti.
Ker menimo, da je taborjenje zelo dobro uspelo, se ga vselimo že prihodnje leto.

 

Nataša Žnidarič, Barbara Šumenjak

 


 

Foto: Studio Laura
Foto: Studio Laura

Slovo minimaturantov od Vrtca Gorišnica

V sredo, 17. 6. 2015, so se od vrtca poslovili otroci predšolskih skupin Oblački in Lunice. Oblekli so pisane minimaturantske majice, si nadeli kape ter se z glasnim piskanjem veselili odhoda iz vrtca. Tako so se odpravili po Gorišnici in se napotili na občino. Tam jih je prijazno sprejel župan g. Jožef Kokot, ki jim je ob tem dogodku čestital. Povedal je, da se obdobje brezskrbnega otroštva zaključuje, saj bodo v jeseni prestopili prag učenosti. Zaželel jim je čim lažji prehod iz vrtca v šolske klopi ter jih pogostil s sladkarijami, sokom in sadjem. Otroci pa so mu zapeli pesem Mi smo minimaturanti. Druženje so zaključili s skupnim fotografiranjem in sladoledom.

 

Edita Kovač, pomočnica ravnatelja v vrtcu

 


 

Medgeneracijska srečanja v vrtcu

V današnjem času otroci in starejši živijo v različnih svetovih. Razen z družinskimi člani drugih stikov s starejšimi nimajo. V sodobnih družinah namreč medgeneracijska interakcija večinoma ne predstavlja več nekaj vsakdanjega, spontanega in običajnega, kot je bilo to nekoč, ko je pod eno streho sobivalo več generacij. Prav zato smo se v letošnjem šolskem letu odločili, da se otroci povežejo s starejšimi odraslimi z namenom skupnega učenja, učenja drug od drugega, druženja in zabave. Medgeneracijske dejavnosti združujejo ljudi različnih generacij. Tako sodelovanje pa za predšolske otroke predstavlja pomemben vidik socialnega učenja, spoštovanja starejših in spoznavanja strpnosti.
Starejše skupine so v vrtec povabile svoje prababice, pradedke, starejše vaščane ali pa so jih celo obiskali na njihovem domu. Otroci so jih povprašali o življenju nekoč, kako so se igrali in s kakšnimi igračami. Skupaj so izdelovali igrače, pekli slanike in peli ljudske pesmi. Otroci pa so njim prikazali rajalne igre, ki se jih igrajo v vrtcu.
Otroci, ki so obiskali starejšo gospo na domu, so lahko videli slamnato hišo in črno kuhinjo, osvežili pa so se s hladno vodo iz studenca.

 

* Srečanja posameznih skupin vrtca si lahko pogledate pod imeni skupin.

 

Edita Kovač, pomočnica ravnatelja v vrtcu

 


 

Državna revija ljudskih pesmi, plesov in običajev Pika Poka pod goro

Otroci folklorne skupine Vrtca Gorišnica so se v petek, 15.5.2015, udeležil državne revije ljudskih pesmi, plesov in običajev PIKA POKA POD GORO V Rogaški Slatini. Nastopilo je 19 skupin, zato je bilo srečanje v dveh delih. Predstavili smo se s spletom Žaklje šivamo. Otroci so zelo dobro nastopali, saj so se sprostili in vidno uživali. Tudi pot domov je bila zelo vesela. Na avtobusu smo se zabavali, si pripovedovali šale in peli pesmi.
To je bil zadnji folklorni nastop otrok skupine LUNIC in OBLAČKOV. Tukaj se naše poti razhajajo, saj se otroci poslavljajo od vrtca in v jeseni vstopajo v hišo učenosti. Želim si, da bi tudi v naslednjih letih obiskovali folklorno dejavnost in tako pomagali ohranjati slovensko kulturno dediščino.
Dragi otroci želim vam vse dobro in z veseljem se spominjajte naših uric, ki smo jih preživeli skupaj.

 

Andreja Fekonja in Nataša Žnidarič

 

Fotografije: DRŽAVNA REVIJA V ROGAŠKI SLATINI

 

 


 

Območno srečanje otroških folklornih skupin v Trnovski vasi

Otroci folklorne skupine Vrtca Gorišnica so se v četrtek, 26.3.2015, udeležili srečanja otroških folklornih skupin, pod nazivom »SEDEM KORAKOV« v Trnovski vasi. Nastopilo je 15 skupin, skupaj 330 otrok. Srečanje se je izvajalo v kulturni dvorani Trnovska vas. Predstavili smo se s spletom Žaklje Šivamo. Otroci so se zelo potrudili in nastop nam je dobro uspel. To je za nami in sedaj se že pripravljamo na državno revijo v Rogaški Slatini.

 

Andreja Fekonja in Nataša Žnidarič

 

Fotografije: REVIJA V TRNOVSKI VASI

 


 

Sodelovali smo v projektu »Medvedi in medvedki«

V dveh skupinah vrtca Gorišnica, v »OBLAČKIH« in »SONČKIH« smo se odločili, da sodelujemo v Cicibanovem projektu »Medvedi in medvedki«. Projekt smo izpeljali v sodelovanju z ormoško knjižnico Frana Ksavra Meška in njihovo prijazno knjižničarko, gospo Leonido Šumenjak.

V vrtec smo prinesli svoje medvedke in medvede, ki skupaj z nami doživijo marsikaj. Pripovedovali smo o njih, o naših lastnih dogodivščinah z njimi ter seveda o tem, kaj počnejo, ko se znoči. Ugotovili smo, da se takrat podajo svojim pustolovščinam naproti. V knjigah smo poiskali uganke o medvedih, o njih smo prepevali, plesali z njimi in za njih, zaplesali še Medvedji ples ter se gibali kot pravi medvedje in medvedki. Usvojili smo deklamacijo ter izdelovali in ustvarjali na omenjeno temo. Naša šolska knjižnica je bogato založeno s knjigami o medvedih, zato smo si jih izposodili ter jih z veseljem prebrali. Reševali smo delovne liste z Modrim medvedkom, ki je dajal zanimive naloge.

Sklepno prireditev smo imeli v vrtcu skupaj z gospo Šumenjak, ki nam je prebrala ljudsko pravljico »Medved išče pestunjo«, mi pa smo jo dramatizirali, saj je s seboj prinesle čudovite lutke. V projektu smo uživali ter se naučili veliko novega.

 

Valerija VNUK TUŠAK
Nataša ŽNIDARIČ (foto)


 

Obiskal nas je vrtnar

V okviru projekta, ki smo si ga zastavili v skupini Oblački, so nam v mesecu aprilu nekateri starši predstavili svoje poklice. Otroci so tako spoznali delo mizarja, šivilje, farmacevtke in vrtnarja. Ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo 22. 4., nam je gospod Dejan Rižnar predstavil delo vrtnarja in ob tej priložnosti uredil skalnjak. Otroci so mu pomagali tako, da so skalnjak zasadili z različnimi rastlinami, k tem pa položili kamne, na katere so napisali svoja imena. Vrtnar jim je nato pokazal, kako posaditi drevo. Uporabil je sadiko okrasne zavite vrbe. Otroci so mu pri sajenju pomagali in na koncu drevo zalili. Skupaj smo se tudi fotografirali, vrtnarju pa v zahvalo podarili album z otroškimi risbicami na temo vrtnarjenja.

 

Zapisala vzgojiteljica Bojana Šober


 


 


 

Mini kros
Mini kros

 

Svet je tvoj prijatelj moj
Malčki iz našega vrtca – kar 140 jih obiskuje vrtec – so se konec marca predstavili na prireditvi SVET JE TVOJ PRIJATELJ MOJ.
Moto prireditve je bilo prijateljstvo. Predstavile so se vse skupine. Videli smo veliko zanimivih plesnih točk. Tudi petja ni manjkalo. Proslava je bila zelo barvita, ne samo po oblačilih, temveč tudi po vsebini. Otroci so se naučili veliko besedil in si zapomnili veliko plesnih korakov.
Svojo vlogo so odlično odigrale tudi vzgojiteljice in njihove pomočnice ter mentorica angleščine, ki so vložile veliko energije in truda, da so otroke pripravile in naučile za nastop.
Sklepno besedo je imel gospod ravnatelj, Milan Šilak, ki se je zahvalil vsem sodelujočim, posebej Nataši Žnidarič in Valeriji Vnuk Tušak, zadolženima za organizacijo in učitelju fizike, Bojanu Lubaju, ki je prispeval svoje umetniško delo za sceno.
Bil je enkraten nastop.

 

Blanka Trunk, 6. b 


 

[prenos] 3.8 MB Pustne maškare

Hip, hip, hura, cirkuška predstava, trala-la-la, zdaj bo pa zabava…
V tednu od 09. 02. 2015 do 13 .02. 2015 smo ob zabavnem
pustnem programu v vrtcu Gorišnica preganjali zimo.
Ali nam je uspelo? Bil je čas norčij, zabave, plesa. Oživele so princeske, klovni,
čarovnice, Pike Nogavičke …
Otroški prstki so marljivo ustvarjali v pustnih delavnicah.
Obiskal nas je klovn, cigani in čisto pravi koranti.
Zaključili smo s fotografiranjem pustnih šem, z rajanjem in pustnim karnevalom.
Bil je zares pustno obarvan teden.

 

Bojana Šober
Nevenka Maltarič


 


 

[prenos] 3.6 MB Medgeneracijsko sodelovanje

 

 

 

PRABABICE IN PRADEDKI NA OBISKU

V petek, 30. 1. 2015, smo v skupini Mavrica organizirali srečanje s prababicami in pradedki naših otrok. Pripravili smo jim kratek nastop in jih povabili k rajalnim igram, katere so se igrali tudi nekoč. Za otroke je bilo to posebno doživetje, tako kot tudi za prababice in pradedke, kateri so izrazili veliko veselje in hvaležnost, da smo se spomnili tudi na njih.
HVALA ZA NEPOZABNE TRENUTKE!

 

SKUPINA MAVRICA

 

 

 


 

[prenos] 1.4 MB Potovali smo okrog sveta

V prazničnem decembru so imeli otroci v vrtcu drugo gledališko predstavo - OTROCI PISANEGA SVETA.
Prijetna gledališčnika sta popeljala otroke skozi različne dežela sveta. Spoznali so življenje otrok v Afriki, na severnem tečaju, v Indiji… Da je bilo navdušenje otrok še večje, sta jih vključila v predstavo. Otroke sta oblačila v različna oblačila, značilna za posamezno deželo. Kot vedno so otroci tudi tokrat v predstavi uživali.

 

Simona Žnidarič T.


 

PRAZNIČNI DECEMBER
V sklopu prazničnega decembra smo na ravni celotnega vrtca organizirali dejavnosti na to temo. V petek, 19. 12. 2014, so se skupaj družili in okrasili eko smreko. Okraske iz odpadnega materiala so otroci po svojih skupinah izdelovali ves december. V večnamenskem prostoru so se najprej zbrali otroci prvega starostnega obdobja. Na izrezljano eko smreko je vsak otrok obesil svoj okrasek. Kasneje so se ob smreki družili še otroci drugega starostnega obdobja. Vsi pa so ob okrašeni smreki tudi zaplesali in rajali.

V ponedeljek, 22. 12. 2014, smo se zbrali v večnamenskem prostoru, da bi pričakali Božička, ki so ga otroci nestrpno pričakovali. Njegovega prihoda so se zelo razveselili. Z njim so se nato pogovarjali, mu prepevali pesmice in deklamirali. Ob praznični glasbi smo skupaj tudi zaplesali. V njegovi družbi so otroci zelo uživali. Najbolj pa so se razveselili Božičkovih daril, ki so jih kasneje odprli v svoji igralnici.
Praznične dejavnosti so minile v prijetnem vzdušju.

 

Lidija Domanjko in Tanja Majerič

 


 

Album fotografij EKO teden


 KOSTANJEV PIKNIK NA IGRIŠČU VRTCA GORIŠNICA

 

»Kostanjček zaspanček na veji visi,

zavit ves v lupino prav sladko še spi…«

 

Pa so ga dočakali... Na čudovit, s soncem obsijan ponedeljkov jesenski popoldan, smo se zbrali otroci, starši ter vzgojiteljice vrtca Gorišnica na tradicionalnem kostanjevem pikniku. Že ob prihodu otrok in staršev je zadišalo po pečenih kostanjih. Zato gre posebna zahvala gospodu hišniku, da si je vzel čas in spekel prve kostanje za dobrodošlico. Vzgojiteljice so poskrbele za sočna jabolka in tudi drugih dobrot ni manjkalo. Prijetno druženje smo popestrili z glasbo in plesom, pripravljenim poligonom kjer so otroci veliki in mali premagovali ovire ter igri otrok na igralih. Starši in vzgojiteljice so lahko sproščeno poklepetale. Po končanem pikniku smo prišli do spoznanja, da so skupna druženja v sproščenem vzdušju pomembna za medsebojne odnose v družbi in da je prav da se naslednjo jesen zopet zberemo. Piknik je bil s strani staršev in otrok dobro obiskan, oboji pa so tako uživali v druženju.

 

Darinka Kokol

Nevenka Maltarič

 


 

TEDEN OTROKA

 

Od 6. do 10. oktobra smo v vrtcu Gorišnica obeležili Teden otroka. Preživeli smo čudovit in krasen teden, saj smo pripravili pod geslom » za ustvarjalno in razigrano otroštvo« dejavnosti , ki so otroke izredno dobro motivirale ter jih navdušile.

 

V ponedeljek, 6.10.2014, je bil igralni dan, v katerem smo izkoristili vrtčevske hodnike, na katerem smo pripravili igralne kotičke. Otroci so neizmerno uživali, se družili ter se igrali.

 

V torek, 7.10.2014, so nas obiskali policisti Policijske postaje Gorišnica. Pokazali so nam opremo, ki jo potrebujejo pri svojem delu, predstavili svoj poklic, mnogo povedali o varnosti in nevarnostih v cestnem prometu, s seboj pa so pripeljali tudi dve policijski vozili. Otroci so si opremo in avtomobile ogledali, z veseljem prisluhnili, preizkusili razno razne pripomočke ter policista, gospoda Marjana Vrtiča, navdušeno spraševali.

 

V sredo, 8.10.2014, smo ustvarjali po igralnicah ter si ogledali predstavo za gledališki abonma. Društvo »Za boljši svet« nam je pripravilo predstavo z naslovom »Jesenska«, ki so si jo otroci vrtca Gorišnica z veseljem ogledali, saj je bila zelo poučna.

 

V četrtek, 9.10.2014, so nas na gorišniškem igrišču pričakali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Gorišnica. Tovariš gasilec, Davorin Kelenc, je otrokom na zanimiv način veliko povedal o delu in humanem poslanstvu gasilcev. Nato smo si pogledali, kaj vse je v gasilskem avtomobilu, zakaj omenjeno potrebujemo in kako deluje. Otroci so imeli kasneje možnost poskusiti, kako se gasi z vodo in peno. Najbolj pa jih je navdušila vožnja z gasilskim avtomobilom. Z velikim veseljem in izredno motiviranostjo so otroci pokazali, da je bil dan nekaj posebnega, nenavadnega in zanimivega.

 

V petek, 10.10.2014, smo izvedli še jesenski kros ter se športno udejstvovali na igrišču, od koder smo vsi prišli z medaljami, saj smo tekli pod sloganom: »Važno je sodelovati in ne zmagati«.

 

Teden otroka se je iztekel v prijetnem vzdušju. Veseli nas, da so otroci uživali ter da so preživeli krasen teden z nevsakdanjimi in sproščujočimi dejavnostmi.

 

Valerija Vnuk Tušak in Nataša Žnidarič