Arhiv 2018/2019


OBISK KMETIJE MUNDA
Tretji teden v januarju smo izkoristili še lepo vreme in se odpravili v Gajevce na ogled kmetije Munda. Kmetija Munda je govedorejska kmetija. Vzrejajo večinoma krave, imajo pa tudi nekaj bikov. Otroci so komaj čakali, da se odpravimo v hlev. Kmetijo nam je predstavila ga. Daniela. Popeljala nas je v velik hlev. Otroci se niso prav nič bali živali, takoj so se jim približali in se jih dotikali. Najbolj so jim bili všeč biki in majhni telički. Ga. Daniela nam je razložila, da imajo na njihovi kmetiji krave molznice, to pomeni da dajejo mleko. Predstavila nam je hlev, molzišče, kjer molzejo krave, pokazala nam je cisterno za mleko, krmo za živali … Na kratko nam je predstavila delovanje njihove kmetije in delo na kmetiji.
Po končanem ogledu hleva smo se odpravili v predelovalnico mleka, kjer ga. Daniela pripravlja slastne jogurte in sir. Otroke je povabila k pripravi jogurtov. Razložila jim je, kako se pripravi jogurt in jim pokazala napravo, s katero jih pripravljajo. Skupaj smo pripravili jogurte različnih okusov. Vsak si je lahko pripravil svojega. Najbolj so bili veseli, da so lahko mešali jogurt in da si je lahko vsak svoj jogurt nadeval v embalažo. Bili so nadvse ponosni, da so si lahko pripravljen jogurt odnesli domov. Ob koncu obiska kmetije je ga. Daniela otroke počastila še z domačim čokoladnim mlekom. Polni novih doživetij in izkušenj smo se odpravili nazaj proti vrtcu. Preživeli smo res čudovit dan.

 

Lidija Domanjko

 


 

NAŠA LOKALNA HRANA
V mesecu januarju smo se v skupini Oblački odločili, da se podrobneje seznanimo z zdravo prehrano. Medse smo povabili gdč. Tadejo Gašparič, mag. prof. matematike in biologije. Predstavila nam je življenje in delo na kmetiji, in sicer integrirano pridelavo zelenjave na njihovi kmetiji. Razložila nam je, s čim se doma ukvarjajo, kaj pridelujejo, kje pridelano prodajo … S seboj je prinesla nekatere vrste zelenjave in otroke povprašala, ali jih prepoznajo. Razložila nam je besedne zveze eko in bio hrana ter lokalna hrana. Na to temo smo z otroki naslednji dan izdelovali plakate, da so pojme lažje razumeli.
Po končani slikovni predstavitvi kmetije smo izvedli delavnico priprave solat. Otroci so ob pripravi solat neizmerno uživali, svoje delo so opravili zelo zagnano. Otroci so trebili solato, jo prali in zmešali. Čeprav otroci pri svojem vsakodnevnem kosilu le redko posežejo po solati, so jo ta dan vsi vsaj poskusili. Pripravili smo različne zelene solate in korenčkovo solato.

 

Lidija Domanjko

 


 

VESELI DECEMBER
Tako kot vsako leto smo tudi v tem veselem decembru pripravili praznične dejavnosti.
17. in 18. 12. 2018 je vsaka skupina v svoji igralnici izdelovala okraske za smrečico. Naslednji dan pa smo se zbrali v večnamenskem prostoru, kjer smo smrečico z našimi okraski tudi okrasili. Najprej so se zbrali ter družili otroci 1. starostnega obdobja, nato pa še skupine 2. starostnega obdobja. Vsak otrok je obesil svoj okrasek na smreko. Druženje je potekalo ob prazničnih melodijah, okrog smreke smo tudi zaplesali.
V četrtek, 20. 12. 2018, smo dan pričeli s prazničnim samopostrežnim zajtrkom, nadaljevali pa smo z igralnim dnevom na hodnikih vrtca za vse skupine skupaj.
21. 12. 2018 pa je bil prav poseben dan, saj smo si najprej ogledali lutkovno predstavo z naslovom Škratka sladka – praznične igrarije s prazničnim rajanjem. Otroci so se pogovarjali z Božičkom, peli so mu pesmice in deklamirali. Sledilo je obdarovanje po skupinah. Vsaka skupina si je svoje darilo odnesla v igralnico in ga odprla.
Otroci so bili veseli prihoda Božička, v njegovi družbi so uživali in se veselili. Celoten teden je potekal v prijetnem prazničnem vzdušju.

 

Tanja Majerič


 

ZAPELI IN ZAPLESALI SMO NA PROSLAVI

Skupini predšolskih otrok Zmajčki in Oblački smo se odločili, da bomo pripravili naš prvi skupni nastop na prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter prihajajočih božično-novoletnih praznikih. Izbrali smo pesem z voščilom in jo zapeli ob klavirski spremljavi. To je bila pesem Božična želja, avtorice Simone Svanjak. Zaplesali pa smo ob poskočnem ritmu glasbe z naslovom Sneg je tu.
Veseli in zadovoljni, da nam je nastop uspel, smo se odpravili na počitnice in upali, da nas bo obiskal ter obdaril Božiček.

 

Vzgojiteljice skupine Zmajčki in Oblački

 


 

Enkrat, enkrat,

enkrat je bil en majhen škrat.
Enkrat, enkrat,

enkrat je bil en škrat.

 

Pesem o škratu je odmevala med malimi pohodniki iz vrtca Gorišnica, ki so se v ponedeljek 10. 12. 2018 pozno popoldne zbrali na našem tretjem pohodu. Z lučkami smo se odpravili na nočni pohod. Iskali smo škratov zaklad. Upali smo, da bo skrit v hišici, ki smo jo zgradili na našem drugem pohodu. Zaklad je bil zelo dobro skrit, ampak nam je uspelo.
Bilo je kar hladno, zato smo se dogovorili, da ga odnesemo v vrtec in si ga tam razdelimo. S pesmijo in zakladom smo se po enournem pohodu vrnili do vrtca, kjer so naše male pohodnike že čakali starši.

 

Nevenka Maltarič in Simona Žnidarič Tomažič

 


 

POHODNIŠTVO

V vrtcu Gorišnica imamo 16 malih pohodnikov. Enkrat mesečno se zberemo in se odpravimo do zastavljenega cilja.
Prvi pohod smo izvedli v petek, 12. 10. 2018. Odšli smo do bližnjega gaja, kjer smo si pripravili poligon in premagovali najrazličnejše naravne gibalne naloge. Po končanem razgibavanju smo imeli težko pričakovano malico iz nahrbtnika. Polni prijetnih doživetij smo se odpravili nazaj v vrtec.
Na drugi pohod smo se odpravili v petek 16. 11. 2018. Odšli smo v bližnji gozd. Poiskali smo lokacijo, kjer smo zgradili hiško za škrate, da bi v njej pohodnike čakal zaklad. Mi ga bomo iskali v decembru, ko pripravljamo nočni pohod. Po opravljenem delu smo se okrepčali in poveselili okrog postavljene hišice. Nasmejani obrazi in dobra volja pohodnikov je več kot dokaz, da uživajo v druženju.

 

Nevenka Maltarič in Simona Žnidarič Tomažič

 


 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V vrtcu Gorišnica smo od 14. do 16. 11. 2018 pripravljali dejavnosti na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Skupaj z otroki smo dejavnosti izvedli malo drugačne. Pogovarjali smo se o pomenu zdrave prehrane, o domači hrani, o lokalno pridelani hrani … Otrokom smo razložili pomene besednih zvez in jih spodbudili k razmišljanju o zdravi hrani.
V sredo smo likovno ustvarjali, izdelovali plakate in pekli medenjake. Skupine so se po želji same odločile, kaj bodo počele. Večina skupin je likovno ustvarjala in izdelovala plakate o zdravi prehrani. Ob tem so se pogovarjali o pomenu lokalne pridelave. Otroci so izrezovali živila in jih razvrščali v množice, izdelovali so čebelnjak in slikali panjske končnice. V starejših skupinah smo se odločili za peko medenjakov. Nekatere skupine so k peki povabile še babice, ki so jim pri pripravi testa pomagale. Za peko medenjakov smo uporabili gospodinjsko učilnico, da so otroci lahko opazovali spreminjanje testa ob toplotni obdelavi.
V četrtek smo za vse skupine v vrtcu pripravili zdrav kino v večnamenskem prostoru. Razdelili smo se na dva dela. Skupine prvega starostnega obdobja so si ogledale risanko »Čebelica Maja«, skupine drugega starostnega obdobja pa risanko »Zverjašček«. Ob ogledu risanke smo se sladkali s suhim sadjem namesto kokic.
V petek smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Otroke smo ob uživanju zajtrka poučili o hrani, ki smo jo uživali. Predšolski skupini sta si ogledali kratek kulturni program, ki so ga ob tem dnevu pripravili šolarji. Po zajtrku so nas obiskali čebelarji Čebelarskega društva Gorišnica in se nam predstavili. Povedali so nam, kako se med pridela, čemu ga uporabljamo, kakšne so njegove prednosti, kako čebelarji skrbijo za čebelnjak in kdo vse živi v čebelnjaku.
S tem smo zaključili tridnevno dogajanje ob tradicionalnem slovenskem zajtrku.

 

Lidija Domanjko

 


 

OBISK GRAJSKEGA CENTRA ZA DRUŽINE TER RAZSTAVE MALIH ŽIVALI V ORMOŽU

V četrtek, 25. 10. 2018, smo se otroci ter vzgojiteljice z avtobusom odpeljali na naš tako imenovani dopoldanski izlet v Ormož. Za nekatere otroke je bilo pravo doživetje že sam pogovor o tem, s čim se bomo peljali. Na šolskem postajališču nas je pričakal velik avtobus, ki nas je odpeljal v Ormož.
Najprej smo se odpravili v ormoški grad, kjer ima nove prostore grajski center za družine. Gospa Mojca Kovačič nas je prijazno sprejela in eno skupino napotila v grajsko igralnico, kjer so otroci imeli možnost preizkusiti njihov didaktični material. Druga skupina pa je medtem v grajski ustvarjalnici ustvarjala strašne buče iz papirnatih trakov. Skupini sta se kasneje izmenjali.
Odpravili smo se še na ogled razstave malih živali, ki jo vsako leto pripravljajo člani Društva gojiteljev malih pasemskih živali Ormož. Otrokom so bile najbolj všeč papige, purani, zajčki ter golobi, ki so stali na eni nogi.


Otroci ter vzgojiteljice skupine Zmajčkov in Oblačkov

 


 

NA OGLEDU DOMINKOVE DOMAČIJE
Jesen je čas, ko se srečamo s starimi kmečkimi običaji, ki so jih opravljali ljudje nekoč, kot so ličkanje in luščenje koruze, trebljenje buč, klopfanje sončnic, pobiranje krompirja, … V želji in upanju, da bi otrokom čim bolj približali ta opravila, smo se po predhodnem dogovoru z občino Gorišnica odpravili na staro Dominkovo domačijo.
Pred domačijo nas je pričakala gospa Irena Trunk, ki nas je skozi zgodbo slikovito popeljala v čas preteklosti, ko je v stari panonski hiši še živela gospodinja Kata. Otrokom je bil takraten način življenja zelo zanimiv in vidno drugačen od sedanjega. Najzanimivejši se jim je zdel gospodarski del poslopja, v katerem so živele živali. Kako pa so poskrbeli za hrano živali v tistem času? Tako da so delali, se družili in opravljali jesenska opravila. Tudi mi smo se preizkusili v starih kmečkih običajih. Otrokom je bilo najbolj všeč luščenje koruze ter soje, najmanj pa trebljenje buč. Bučnice smo posušili in si pripravili »bučni čips« za dolge zimske dni.


Otroci in vzgojiteljice skupine Zmajčki in Oblački


 

ŠPORTNO POPOLDNE Z JESENSKIM KROSOM
Jesensko vreme nam je dobro služilo, zato smo se v vrtcu odločili, da izvedemo športno popoldne za starše in otroke z namenom, da starši sodelujejo na krosu. Starši iz skupin Mehurčki, Škratje, Zvezdice, Mavrice in Kapljice so tekli zraven svojih otrok in jih tako spodbujali k teku. Otroci iz skupin Sončki, Lunice, Balončki, Oblački in Zmajčki so tekli sami, starši pa so jih spodbujali ob progi. Na koncu so si vsi prislužili medalje, saj je važno sodelovati, ne pa zmagati.
Po končanem krosu so bile na igrišču pripravljene gibalne postaje, kjer so se lahko otroci skupaj s starši pomerili v kegljanju, badmintonu, tekanju med stožci, igri z žogami, obroči, hoji med ovirami, hoji z lesenimi deskami v paru, igri s padalom … Skupaj smo se gibali in zabavali – otroci, starši in vzgojiteljice. Preživeli smo lep gibalno obarvan popoldan na svežem jesenskem zraku.


Valentina Šoštarič


 

TEDEN OTROKA

Tudi letos smo v prvem tednu oktobra obeležili teden otroka. Med 1. in 7. oktobrom 2018 smo v vrtcu Gorišnica načrtovali skupne aktivnosti za vseh 10 skupin. Tematika letošnjega tedna otroka je PROSTI ČAS, tako da so se lahko otroci med seboj več družili in se igrali malo drugače. V ponedeljek smo imeli IGRALNI DAN.

Vsaka izmed igralnic je svoje igrače prinesla na hodnik. Manjši otroci so lahko krožili in se igrali malo pred eno in malo pred drugo igralnico. Večji – predšolski otroci pa so se igrali v večnamenskem prostoru, kjer je bilo več preprog z različnimi kockami. Preizkušali so lahko svoje spretnosti z različnimi telovadnimi pripomočki.
V torek smo ustvarjali. Na naš USTVARJALNI DAN smo v vsako igralnico povabili umetnost. Otroci so izdelali različne risbe ali lutke jesenskih živali – nastali so pisani ježki, veveričke, sovice, medvedi, lisičke in želodi.

Sreda je bila namenjena druženju vseh otrok na igrišču. Naš ŠPORTNI DAN smo popestrili z glasbo in vajami po postajah z različnimi športnimi pripomočki.
Na voljo smo imeli žoge, kolebnice, tek med stožci, zadevanje skozi tarče, loparje, obroče, … Za vsakega se je nekaj našlo. In ker je jesen v polnem zamahu, smo nabrali tudi veliko kostanjev. Z njimi smo se posladkali na dvorišču vrtca, saj smo imeli v četrtek pravi KOSTANJEV PIKNIK.

S petkom smo teden otroka zaključili s sprostitvenimi dejavnostmi. Na naš SPROSTITVENI DAN smo se odpravili na sprehod, v gozd, na travnik in si ogledali lutkovno predstavo.

 

Rebeka Breznik